Πύλος: Φάσκουν και αντιφάσκουν για το αν έγινε προσπάθεια πρόσδεσης και ρυμούλκησης του αλιευτικού από σκάφος του λιμενικού

Ένα νέο στοιχείο που έδωσαν διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο βρίσκεται στο μικροσκόπιο καθώς καταγράφονται αντιφατικές δηλώσεις για το εάν έγινε ή όχι προσπάθεια πρόσδεσης και ρυμούλκησης του αλιευτικού από σκάφος του λιμενικού.

Διασωθέντες περιέγραψαν στον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα ότι σκάφος του λιμενικού πέταξε σκοινί για να προσδέσει το σκάφος το οποίο κλυδωνιζόταν.

Την αναφορά των διασωθέντων επιβεβαίωσε στην «Καθημερινή» στέλεχος του Λιμενικού λέγοντας πως η κίνηση αυτή έγινε στις 11 το βράδυ της Τρίτης (13/6) αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του σκάφους, όμως, ορισμένοι από τους επιβαίνοντες έλυσαν το σκοινί για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Συγκεκριμένα το στέλεχος του Λιμενικού δήλωσε: 

«Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους «920» του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά. «Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου».

Τελείως αντίθετη είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Ο Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους» και σχολιάζοντας τη σχετική πληροφορία ανέφερε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια.

Παράλληλα ανέφερε ότι «Δεν υπήρχε λάθος στο σχεδιασμό της επιχείρησης. Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού επέμεινε ότι δεν ήταν σε κίνδυνο το πλοίο, που τελικά ναυάγησε, γι’ αυτό δεν επενέβη το Λιμενικό. 

«Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως- ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση», υποστήριξε ο Νίκος Αλεξίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί